Generatieverschillen op de werkvloer

Generatieverschillen op de werkvloer

We hebben er dagelijks mee te maken, maar staan er vrijwel nauwelijks bij stil; generatieverschillen op de werkvloer. Waar de ene collega heeft geleerd er met hard werken te komen, is de andere collega vooral druk bezig met het willen maken van ‘impact’. Deze verschillen in mindset kunnen een obstakel zijn omdat collega’s elkaar onderling wellicht niet volledig begrijpen. Door aandacht te besteden aan de generatieverschillen op de werkvloer en de positieve aspecten hiervan te benadrukken, kunnen collega’s leren om elkaar te “verstaan”.

Durf van elkaar te leren

Van elkaar willen leren is een bewuste keuze. Het vergt van generatie X een stuk bereidheid om adviezen aan te nemen van millennials. Generatie X gaat immers al een hele poos mee en zijn vaak ook al jaren werkzaam bij dezelfde werkgever. Toch kan deze generatie veel leren van millennials. Zo zijn millennials zowaar opgegroeid met technologie en kunnen ze goed multitasken. Ook staat werkgeluk en het willen maken van impact boven aan hun wensenlijst. Daarentegen kunnen de millennials wel een lesje ‘niet lullen maar poetsen’ gebruiken van de oudere garde. Generatie X is een onmisbare groep op de arbeidsmarkt en dit moet niet worden onderschat.

Accepteer de verschillen

Waar het aan de ene kant heel belangrijk is om van elkaar te leren, is het ook nodig om elkaars verschillen en denkwijzen te accepteren en bovenal te respecteren. Agree to disagree. Dit acceptatieproces kan in werking worden gezet door meer over elkaar te weten te komen. De jongere generatie kan zich verdiepen in hun oudere collega’s door het gesprek aan te gaan. Vraag je collega’s eens waarom ze deze werkwijze hanteren?

Generatie X is vervolgens aan zet om te begrijpen dat de wereld een stuk dynamischer is dan vroeger. Technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat bepaalde vaardigheden niet of nauwelijks zijn ontwikkelt onder de jongere generatie en dat hen kwaliteiten weer ergens anders liggen.

Talentontwikkeling om van generatieverschillen te profiteren

Talentontwikkeling kan een effectieve manier zijn om van de voordelen van generatieverschillen te profiteren. Bij talentontwikkeling benut je namelijk de talenten, kennis en vaardigheden van elke medewerker. Door met elkaar in gesprek te gaan en de bedrijfsprocessen zo in te richten dat elke medewerker doet waar hij/zij goed in is, zal de kloof tussen de verschillende generaties worden gedicht. Ook kun je meeloopmomenten inrichten voor medewerkers zodat ze van elkaars werkzaamheden en werkwijzen kunnen leren.

Ervaar jij generatieverschillen op de werkvloer en wil je de voordelen hiervan benutten? Bij MAYFORCE denken we graag met je mee op het gebied van talentontwikkeling en teambuilding. Ook is het mogelijk om diverse trainingen te volgen voor jou en je team. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw