Implementatie van diversiteit en inclusiviteit binnen jouw organisatie

Implementatie van diversiteit en inclusiviteit binnen jouw organisatie

Diversiteit en inclusie, ook wel D&I genoemd, is belangrijk binnen een organisatie. Steeds meer bedrijven richten zich hierop door een diversiteit en inclusie beleid in te voeren. Kijk maar naar grote namen als Amazon of Nike. Zij communiceren en motiveren D&I en hebben hier zelfs een pagina aan toegewijd.


Een divers en inclusief bedrijf die dit in alle aspecten doorvoert presteert over het algemeen beter dan hun concurrenten.


Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

Diversiteit wordt gekenmerkt als het verschil in geslacht, religie, leeftijd, cultuur of ras. Als we spreken over diversiteit op de werkvloer kan het één of meerdere van deze kenmerken aannemen.

Inclusie gaat over het realiseren van een werkomgeving waarin iedereen eerlijk en respectvol behandeld wordt. Iedereen heeft gelijke toegang tot kansen en middelen en daarmee bedoelen we dat iedereen de mogelijkheid heeft om promotie te maken binnen een organisatie. Een inclusief team binnen een organisatie zorgt voor waardering, gezien, gehoord en een gerespecteerd gevoel. Met als gevolg toename van innovaties, verbetering van samenwerking en de betrokkenheid van je werknemers neemt toe.


Hoe verbeter je de Diversiteit en inclusiviteit binnen jouw organisatie?

Is jouw personeel op de hoogte van diversiteit en inclusiviteitsbeleid en zien zij dit ook als een essentie voor het bedrijf? Dat is de vraag die je moet stellen aan het personeel. Zitten zij op een lijn? Door managers en leidinggevenden op te hoogte te stellen van een inclusief beleid kan je ervoor zorgen dat alle collega’s zich betrokken voelen op de werkvloer.
Dit is een goede tip voor de grotere organisaties onder ons. Door het oprichten van een raad kunnen deze leden zich inzetten voor inclusiviteit van het bedrijf. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de raad zelf ook zo divers mogelijk moet zijn. Zo houden we rekening met alle de perspectieven.
Diversiteit begint bij het wervings- en selectieproces. Als je meer vrouwen, gekleurde mensen, mensen met een handicap etc. aanneemt, verwelkom je een poel van talent. Het invoeren van een diversiteitswerving in een organisatie kan als resultaat hebben een grotere en betere talentenpool met verschillende perspectieven die aanmoedigen en de samenwerking verbeteren.
Hierbij bedoelen we dat iedere werknemer op elk niveau zich bij een proces betrokken moet kunnen voelen. Luister naar wat zij te zeggen hebben, toon empathie en leer waar hun inzichten vandaan komen. Wees bereikbaar voor werknemers en zorg voor constante communicatie om het soepel functioneren van de cultuur te waarborgen.

Diversiteit en inclusie is een belangrijk onderdeel om organisaties te laten groeien. Daarvoor hebben wij vier tips verzameld hoe jij dit als werkgever kan doorvoeren of verbeteren binnen jouw organisatie.


  1. Mensen in leidende posities opleiden

  2. Stel een Raad in

  3. Focus op divers personeelsbestand

  4. Verbinden en communiceren


Bij MAYFORCE waarborgen wij de diversiteit en inclusiviteit. Toch merken we dat sommigen bedrijven het lastig vinden om deze sterke punten te uiten of te implementeren. Ben jij benieuwd naar hoe je dit in jouw organisatie kunt verbeteren? Neem contact met ons op om te sparren over jouw mogelijkheden.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw