Interview met Ferry over zijn workation!

Interview met Ferry over zijn workation!

Een workation, de naam zegt het al: een combinatie van werk en vakantie. We kennen twee soorten workations. Eentje die wordt georganiseerd door je werkgever en eentje die je zelf organiseert. Hoe dan ook is er tijdens je workation ruimte voor ontspanning en leuke dingen doen, maar het is ook goed voor je productiviteit. Zeker als dit niet je ‘officiële’ vakantie is.

Een van onze collega’s Ferry heeft dit zelf mogen ervaren. Hij is samen met zijn partner naar Lyon gereden voor een workation. Wij waren natuurlijk heel benieuwd hoe hij dit heeft ervaren en wat voor tips hij wilt meegeven voor een workation.


Wat was de reden voor jouw workation?

Mijn partner wordt wel eens gevraagd om in het buitenland een training te geven. Hij zou dan voor een paar dagen weg zijn. Dat gebeurde wel eens vaker en dat was niks nieuws, maar tegelijkertijd kwam onze auto niet door de keuring heen. We waren van plan om een nieuwe te kopen. We hebben het wel eens gehad over het kopen van een camper, maar dat idee was voorheen nooit van de grond gekomen. Nu we toch van plan waren om een nieuwe auto te kopen werd ons plan van een camper steeds concreter en zijn we voor campers gaan kijken. In één weekend hadden wij een aantal campers op het oog waarvan er eentje tussenuit sprong. Daar zijn we gaan kijken en voordat we het wisten hadden we ‘opeens’ een camper gekocht. Met een nieuwe camper en mijn partner die naar het buitenland moest voor zijn werk, kwam ik op het idee om mee te gaan. Je leest steeds vaker op LinkedIn dat men elders werkt en niet alle dagen op kantoor zit. Mijn idee heb ik overlegd met mijn manager en ik kreeg akkoord om mee te gaan naar Lyon en te werken vanuit de camper. Ze stond er voor open en heeft het me zelfs toegejuicht. Ontzettend fijn natuurlijk en zo kon ik met een gerust hart de reis plannen.


Super gaaf! Hoe heb jij jezelf voorbereid op je reis en werk?

Wekelijks werk ik één dag in de week thuis, dus wat dat betreft was het geen grote verandering. Het enige wat belangrijk is, is dat je je spullen allemaal meeneemt. Daarnaast is het belangrijk dat je je collega’s meeneemt in waar je mee bezig bent. Ik was tenslotte alleen telefonisch en per mail bereikbaar, maar dat is in principe geen probleem. Van te voren heb ik hen vroegtijdig op de hoogte gesteld van mijn idee en zodra dit door ging heb ik alles op de mail gezet. Als je thuis werkt dan heb je hetzelfde. Ik sta veel in contact met onze professionals en voor hen veranderde helemaal niets. De meetings in Teams en telefoonverkeer bleven gewoon doorgaan. Dus een volle batterij van je laptop en telefoon is wel belangrijk!


Ben je tijdens je workation nog ergens tegenaan gelopen?

Nee eigenlijk niet. Ik heb geen problemen ondervonden wat mijn werk heeft belemmerd. Tegenwoordig heb je ook overal wifi en kun je in nood altijd nog je telefoon-hotspot gebruiken. Het vinden van een mooie plek om te staan met je camper is zo geregeld. Was er toch te veel herrie of ruis? Dan reden we toch gewoon door naar de volgende plek. Zo simpel kan het zijn.


Hoe heb je de verdeling van werk en vrije tijd ingedeeld en gescheiden gehouden?

Ik ben iemand die houd van regelmaat en mijn patroon aanhouden zoals op kantoor vond ik erg fijn. Je collega’s zijn dan ‘online’ en telefonisch bereikbaar. De kandidaten waar ik afspraken mee heb zijn tijdens kantooruren bereikbaar dus de kantoortijden waren goed aan te houden. Zodra je klaar bent met je werk dan begint de fun! Je trekt je zwembroek aan, trekt een flesje wijn open en we haalde nog even snel een vers stokbrood bij de ‘boulangier’. Mijn werkdag kan niet beter eindigen als dat. Ontspanning begint eerder dan thuis. Je praat met de overbuurvrouw op de camping, loopt naar de receptie om tickets voor het OV te halen. Het is allemaal net even anders en dat maakt het juist zo leuk!


Wat zijn jouw ervaringen met je workation?

Mijn ervaring is ontzettend goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar! Je krijgt nieuwe prikkels, impuls en energie in een andere omgeving. Collega’s op kantoor zijn altijd gezellig, maar soms zit je in een vast patroon; je hebt al een paar keer koffie gehaald, geprint en met elkaar gegeten. Het is een vast stramien en werken in een nieuwe omgeving brengt nieuwe ideeën en een frisse blik met zich mee. Kortom ik heb het ontzettend positief ervaren en vraag mijn partner constant of er al een nieuwe ‘reis’ in het verschiet ligt. Helaas voor mij hoeft hij voorlopig nog niet naar het buitenland en moet ik mijn tweede workation nog even uitstellen.


Is een workation voor iedereen weggelegd?

Naar mijn mening is een workation voor iedereen weggelegd die verantwoordelijkheidsgevoel heeft, assertief en pro-actief is. Naar mijn mening zijn dit de belangrijkste factoren om in het buitenland te kunnen werken. Of iemand dat kan, dat weet diegene zelf het allerbeste. Het vraagt flexibiliteit en aanpassingsvermogen, je hebt namelijk niet alles in je camper wat je thuis of op kantoor hebt. Andersom geldt dat ook natuurlijk. Vergezichten over wijnvelden heb je alleen op je screensaver en het is nog eens anders qua uitzicht als je uitkijkt op een parkeerplaats met allemaal elektrische auto’s naast elkaar haha.


Daar heb je gelijk in haha. Heb je nog tips voor anderen die op workation gaan of het overwegen?

Overleg en maak het bespreekbaar met je manager. Je kunt het altijd vragen, maar wees er ook van bewust dat je net een stapje harder moet lopen. Je collega’s zien immers niet wat je de hele dag aan het doen bent. Denk goed na of je beschikbare faciliteiten hebt om op locatie te werken. De meest voor de hand liggende dingen als stopcontacten, wifi, afgesloten ruimtes, maar ook ruimtes waar je met je camera aan kunt zitten. Bespreek met je partner over deze optie en probeer van de gebaande paden af te wijken. Het is zo slecht nog niet, mocht het toch blijken dat het niks voor je is; dan doe ik graag jouw reis opnieuw maar dan met mijn werk!

Ga jij op workation of wilt iemand van jouw personeel op workation, maar weet je niet goed hoe je hiermee om kunt gaan? Neem gerust contact met ons op om hier een keertje over te sparren. Bel naar 010 26 88 144 en wij beantwoorden al jouw vragen!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw