Leeftijdsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Leeftijdsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Leeftijdsdiscriminatie is de meest voorkomende vorm van discriminatie binnen de Nederlandse arbeidsmarkt. Erg schrikbarend en schandalig. Nu zijn wij van mening dat alle vormen van discriminatie niet acceptabel zijn, maar toch zijn we geschrokken van het feit dat zo veel mensen te maken hebben met leeftijdsdiscriminatie. Vaak denken we hierbij aan oudere professionals die werkloos zijn en niet meer aan een baan komen. Niets is minder waar, want het gebeurd ook veel op de werkvloer.

Kijkend naar de oudere doelgroep die zonder baan zitten, dat is waar de leeftijdsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt vaak plaatsvindt. Dit gebeurd al snel wanneer je leeftijd tussen de 50 en 60 jaar ligt. Ben je ouder dan 60, dan wordt je kans op een baan nog kleiner.

Maar waar ligt dit precies aan?

We kunnen het niet mooier maken dan het daadwerkelijk is helaas. Er is geen duidelijke reden of oorzaak voor dit probleem . Iedereen, waaronder de werkgevers, kijken hier anders naar. Voor de één wordt een ouder iemand te duur, denken ze dat ze niet flexibel genoeg zijn of zijn bij voorbaat van mening dat ze de systemen niet snel genoeg eigen kunnen maken.

Voordelen

Deze vooroordelen zijn onterecht en werkgevers laten hierdoor juist mooie kansen liggen. MAYFORCE vindt juist dat iemand met een hogere leeftijd vaak veel ervaring en kennis heeft, die hij of zij weer mee kan geven aan zijn of haar collega’s. Daarnaast zijn zij loyaal naar het bedrijf, hebben ze minder psychische klachten, zijn ze minder ziek en zijn ze erg gemotiveerd. Ze zitten niet graag thuis en steken veel tijd en energie in hun werk. En wat betreft flexibiliteit, er zijn geen kleine kinderen in het spel die een ouder nodig hebben op sommige dagen.

Echter kunnen we niet alles afschuiven op de kant van de werkgevers. Soms wordt iemand ook afgewezen omdat de ervaring niet meer aansluit op de hedendaagse vacatures. Zij zijn in de loop der jaren de functie ontgroeid. Dan is het enigszins begrijpelijk dat iemand wordt afgewezen.

Soms is een extra steuntje in de rug net hetgeen wat iemand nodig heeft om weer aan een leuke baan te komen. Motivatiebrieven, CV’s en wegwijs worden in de online wereld is allemaal aan te leren. Met de juiste wil en mindset geloven wij dat je al een heel eind komt en dat leeftijdsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt helemaal niet nodig is.

Heb jij of ken jij iemand die een steuntje in de rug nodig heeft? Neem contact met MAYFORCE op of neem een kijkje bij onze MAYFORCE Adacemy. Wij bieden een mooi scala aan trainingen aan. Wellicht precies wat je nodig hebt!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw