Recruitment in een tijd van millennials

Recruitment en millennials

De millennials, een generatie waar we allemaal wel van hebben gehoord. Zoals iedere andere generatie hebben zij bepaalde kenmerken en hebben zij hele andere verwachtingen van een carrière dan andere generaties. De tijd waarin we nu leven, social media en internet in het algemeen, heeft hen gevormd. Maar wat betekent dat precies en hoe ga je hiermee om als recruiter zijnde?

Millennials, ook wel generatie Y genoemd, is een demografische groep mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000. Deze groep is momenteel de grootste werkende generatie. Zij zouden ongeveer 35% van de gehele arbeidsmarkt domineren. Er wordt zelfs voorspelt dat dit in 2030 75% van de arbeidsmarkt zal zijn. Gigantisch veel dus.

Nu is het zo dat dit een hele specifieke groep is met bepaalde kenmerken, een bepaalde manier van leven en denken. Nu horen wij jou denken; “waarom is dit van belang?” Nou, als millennials daadwerkelijk zo de arbeidsmarkt domineren en in de toekomst nog meer aanwezig zullen zijn, dan is dit dus de groep waar jij je op moet gaan focussen. Hoe meer jij leert over deze groep, hoe beter je ze kan plaatsen bij een geschikte baan.

Hieronder zullen een aantal algemene kenmerken worden genoemd die millennials omschrijven en welke recruiters of bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe werknemers in acht kunnen nemen;

1. Niet gemakkelijk te binden met werk

Deze generatie wordt vaak gezien als lui, al is dit niet de juiste omschrijving. Zij willen zich graag verbonden voelen met het werk dat ze doen op een andere manier dan de andere generaties. Millennials willen graag weten waar ze naartoe werken en waar ze het uiteindelijk voor doen. Bij deze groep is een hoger salaris ook niet altijd een goede motivator, maar tijd om bijvoorbeeld op reis te gaan of bezig zijn met hobby’s weer wel. Probeer er dus achter te komen wat ze graag willen en bied ze daarbij een interessante werkomgeving aan. Op die manier zullen zich beter verbonden voelen met het bedrijf, het werk en zijn ze daardoor productiever.

2. Ze switchen vaak van baan

Dit is voor millennials de meest efficiënte manier om hogerop te komen. Daarnaast willen zij graag onderdeel zijn van een organisatie waarbij zij zich goed voelen en zich bezig kunnen houden met werk waar ze in geloven. Millennials zijn constant op zoek naar een baan die bij hun normen en waarden past. Soms kiezen ze zelfs voor minder salaris omdat het beter voelt.

3. Hechten waarde aan flexibiliteit en balans tussen werk & privé

Doordat deze generatie is opgegroeid met technologie, digitale communicatie platforms zoals social media en verschillende online tools, weten zij hoe gemakkelijk het kan zijn om te werken op afstand. Het is daarom in hun ogen niet zo nodig om op kantoor te zijn om het werk te doen en af te krijgen. Hierdoor waarderen zij flexibiliteit in werktijden of werken op afstand. Zo kunnen millennials wonen waar ze willen en een goede balans creëren tussen werk en privé. Natuurlijk is dit niet overal mogelijk, dat zien zij ook zeker in, maar daarom is thuiswerken en ietwat flexibele werktijden al ideaal!

4. Vertrouwen en transparantie is belangrijk

Millennials willen graag weten wat er gebeurd, zowel binnen het bedrijf waar ze werken of als ze bijvoorbeeld een gesprek aangaan met een recruiter. Ze vinden het prettig wanneer er openlijk gecommuniceerd wordt. Dit geldt ook voor op de werkvloer. Zij willen zich graag kunnen uiten tegen de managers wanneer deze behoefte er is. Een vertrouwensband is daarbij essentieel. Wees daarom dus altijd open, eerlijk en transparant tijdens het voeren van gesprekken met millennials als het gaat om hun toekomst.

Bij MAYFORCE hebben wij transparantie en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Dit zijn dan ook onze pijlers en is exact onze manier van werken. Wij vinden dat beide partijen hier het meeste baat bij hebben, millennial of niet. Zo zorgen wij altijd voor een extra stukje persoonlijke aandacht voor zowel de werkgevers als de werkzoekenden.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw