Seksuele intimidatie op de werkvloer

Seksuele intimidatie op de werkvloer

Actueler kan haast niet. Helaas natuurlijk, want het is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurd. Aan de andere kant is het goed dat het naar boven komt en dit soort onderwerpen besproken worden in de maatschappij. Seksuele intimidatie op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt en neemt ook verschillende vormen aan. Of je nu bij The Voice of Holland of op een klein administratiekantoor werkt. De vraag is natuurlijk hoe je hier het beste mee om kunt gaan en daar willen wij ons steentje in bijdragen, als organisatie dat professionals plaatst op opdrachten. Hopend degenen die het nodig hebben een steuntje in de rug te geven om er iets mee te doen.

Zo’n 16% van de Nederlandse werknemers heeft in de afgelopen 10 jaar te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Hierbij worden vrouwen twee keer zo vaak getroffen dan mannen. Wat erg opvallend is, is dat uit een onderzoek van Het college van Rechten van De Mens blijkt dat maar liefst 63% van de slachtoffers een melding maakt. 37% doet dit dus niet en wij vinden dat opmerkelijk veel. Maar hoe ga je hier dan ook mee om?

TNO heeft in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Welzijn een zogenaamde Wegwijzer Seksuele Intimidatie opgesteld. In dit document kun je tips en handvatten vinden voor het slachtoffer, omstanders en de leidinggevende/HR-medewerker. De wegwijzer focust op wat seksuele intimidatie is, het (h)erkennen hiervan en vervolgens wat je er tegen kunt doen. Deze drie pijlers willen wij dan ook belichten, omdat wij ons ervan bewust zijn dat niet veel mensen bekend zijn met de wegwijzer. Het is een handig en zeer belangrijke tool.

Wat is seksuele intimidatie?

Zoals al eerder benoemd, neemt seksuele intimidatie op de werkvoer vele vormen aan. Denk aan opmerkingen, gebaren en handelingen die seksueel getint zijn en die door de werknemers als ongewenst worden ervaren. Dit kan verbaal of non-verbaal gedrag en ook fysiek contact zijn. Ondanks dat het door het slachtoffer als ongewenst wordt ervaren, kan het zo zijn dat de dader zich er niet bewust van is. De dader ziet het misschien niet als seksuele intimidatie op de werkvloer, maar als een grapje. Echter maakt dit het niet minder serieus of vervelend.

(H)erken seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie op de werkvoer is voor iedereen anders. Wat voor de één een grapje kan zijn, is voor de ander een no go. Een baas die de leuke dame van finance in het weekend appjes stuurt over hoe knap ze wel niet is. Je collega’s die vragen naar je seksuele ervaringen of roddels verspreiden over hoe een andere collega “het” doet om nieuwe orders binnen te halen. Hieronder een opsomming van typisch gedrag binnen seksuele intimidatie;

  • Dubbelzinnige opmerkingen en grapjes over seksualiteit en intimiteit;
  • Opmerkingen over uiterlijk of films waarin seks voorkomt;
  • Veel contact zoeken via de telefoon of social media;
  • Staren/gluren;
  • De weg versperren of te dichtbij iemand komen;
  • Om seksuele gunsten vragen;
  • Onnodig fysiek contact;
  • Aanranding/verkrachting.

Wat kun je doen tegen seksuele intimidatie op de werkvloer?

Wanneer je zelf seksueel geïntimideerd wordt is het als eerste van belang dat je een grens trekt en het gedrag bespreekt. Praat erover met een vertrouwenspersoon, leg de gebeurtenissen vast en maak een melding. Als laatste dien je een klacht in.

Als je ziet of merkt dat een collega seksueel geïntimideerd wordt is het belangrijk dat je als eerste steun biedt aan de desbetreffende collega. Bespreek het gedrag met hem/haar of ook een vertrouwenspersoon. Vervolgens ga je naar een leidinggevende of HR-medewerker toe om het te vertellen. Zij helpen je met het afhandelen.

Wil je nou seksuele intimidatie binnen je organisatie aanpakken als leidinggevende of HR-medewerker zijnde, wees dan alert. Voorkomen is beter dan genezen, dus houd je ogen en oren open. Laat zien hoe het wél moet en steun uiteraard de slachtoffers. Voor iedereen binnen de organisatie is het goed om een duidelijk proces vast te stellen. Hierin kun je opnemen wat er gedaan wordt wanneer er sprake is van seksuele intimidatie op de werkvloer. In de Arbowet is er ook seksuele intimidatie opgenomen. Hier zijn dus ook echt wetten voor.

Het is verschrikkelijk als je hier mee te maken hebt, als slachtoffer uiteraard maar ook als organisatie zelf is het geen pretje. Samen zijn we verantwoordelijk voor een prettige werksfeer. Houd daarom altijd je ogen en oren open. Het werk is een plek waar je zoveel tijd doorbrengt en hoort een fijne plek te zijn. Mocht je hierover willen sparren? Neem gerust contact met ons op. MAYFORCE denkt ook hierin graag met je mee. Laten we op elkaar letten.❤️

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw