Zwangerschap op de werkvloer; hoe ga je daarmee om?

Zwangerschap op de werkvloer; hoe ga je daarmee om?


Als we terug in de geschiedenis kijken was het heel traditioneel dat de mannen werkten en de vrouwen thuis bleven en voor de kinderen zorgden. Later werd het steeds meer genormaliseerd dat vrouwen parttime gingen werken. Nu is de motivatie van veel ambitieuze vrouwen om fulltime te werken en ondanks een kinderwens dit toch te kunnen voortzetten. Maar hoe ga je om met de zwangerschap van je medewerker?


Zwangerschap op de werkvloer

Je bent natuurlijk super blij voor je collega met haar zwangerschap en wilt haar in deze situatie graag steunen. Het is dan ook belangrijk voor beide partijen, om in gesprek te gaan met elkaar. Wees transparant en open over de verwachtingen van elkaar. Zeker als het de eerste zwangerschap is van de medewerker weet zij nog niet wat haar echt te wachten staat. Als je medewerker een tweede keer zwanger is, zal zij haar verwachtingen beter kunnen uiten. Zorg als werkgever voor regelmatige check-ups en toets hoe de zwangerschap verloopt. We hebben hieronder een aantal tips uitgelicht hoe je goed kunt omgaan met zwangerschap op de werkvloer.


Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw een aantal rechten waar je rekening mee moet houden:

  • Voor het bezoek aan een gynaecoloog of verloskundige hoeft een vrouw geen vrije uren op te nemen;

  • De werkgever is verplicht om een facilitaire ruimte in te richten om te kunnen kolven na de zwangerschap;

  • Daarnaast hebben vrouwen recht om onder dezelfde arbeidsvoorwaarden en omstandigheden in dezelfde functie terug te keren. Dit is mits de arbeidsduur overeenkomt en past binnen de huidige functie. Wilt de medewerker minder uren werken? Dan is het belangrijk dat beide partijen in gesprek gaan om een passende oplossing te zoeken.


Hieronder hebben we een aantal tips opgesomd om als werkgever je medewerker te steunen tijdens haar zwangerschap:

  • Zorg voor transparante communicatie tussen jou en de medewerker;

  • Vraag regelmatig naar hoe zij zich voelt. Is de energiebalans laag? Stel voor om extra pauzes te houden of langere pauzes;

  • Als de dagen te zwaar worden is het een idee om (deels) thuis te werken;

  • Heeft je medewerker medische klachten? Zorg voor een oplossing;

  • Wees collegiaal en geef bij de geboorte een klein cadeautje. Dit wordt natuurlijk enorm gewaardeerd!


Zwangerschap mag niet in de weg staan van de carrière van een vrouw. Mits de verwachtingen over haar carrière en de functie zijn veranderd is het niet mogelijk om in functie en uren te korten. Bij MAYFORCE steunen wij alle ambitieuze moeders to be!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw