De ideale leidinggevende volgens young professionals

De ideale leidinggevende volgens young professionals

Leiders die inspireren, hun visie delen en authentiek zijn in wat ze zeggen, uitstralen en doen. Er is een verwachting dat leidinggevenden verbinden, gelijkwaardig behandelen en echt tussen de mensen staan. Zij zijn niet onder de indruk van hogere functies of mensen die langer in dienst zijn. Nee, zij kijken op tegen mensen met natuurlijk gezag. Iets waar een traditionele organisatie met hiërarchische posities recht tegenover de verwachtingen van de young professionals komen te staan.

Hiervoor is er een onderzoek van young professionals uitgevoerd met 2.000 millennials en generatie z’ers om hun verwachtingen van de ideale leidinggevende uit te spreken. Hier is onderstaande top 5 uitgekomen:

De ideale leidinggevende:

  1. Biedt de mogelijkheid om vaardigheden van een werknemer te tonen;

  2. Geeft rugdekking bij moeilijke situaties;

  3. Stelt zich gelijkwaardig op;

  4. Lijkt om de werknemer te geven als persoon;

  5. Inspireert de werknemer en het hele team

Vaak wordt ruimte om jezelf te ontwikkelen wel aangeboden, maar dit moet wel proactief uit jezelf komen. Als de werknemer minder proactief is, mist deze veel kansen op ontwikkeling. Wanneer een leidinggevende dit merkt kan hij of zij daarin wat meer bijsturen.

Geen leidinggevende maar een buddy

We zien dat er steeds meer behoefte is voor jongeren om veilig te kunnen uiten wie ze zijn, wat ze kunnen en willen. Een ideale leidinggevende biedt kansen en uitdagingen om een young professional verder te laten ontwikkelen. De leidinggevende biedt dat extra steuntje in de rug en zorgt voor een vertrouwd gevoel. Zij zijn meer een buddy die de professional coacht, helpt groeien en een gelijkwaardige relatie biedt. Van mens tot mens, want dat is voor millennials belangrijk.
Het geven van concrete taken door een leidinggevende scoort het laagst als je het de young professionals vraagt. Met een percentage van 2% kunnen we wel zeggen dat de generatie van nu graag de ruimte heeft om taken zelf vorm te geven. Toch schuilt daar ook het gevaar van het volledig loslaten van jongeren. Teveel vrijheid zonder duidelijke kaders, continu feedback of regelmatig inchecken voelen de young professionals zich vroeg of laat verloren.
Uit het onderzoek is gebleken dat leidinggevenden nu het volgende laten zien:

Generatie zelfstandig

Leidinggevenden nu

  1. Een gelijkwaardige opstelling als mens;

  2. Lijkt te geven om de persoon en biedt de mogelijkheid om vaardigheden te tonen;

  3. Geeft rugdekking in moeilijke situaties en relaties & deelt veel kennis en ervaring;

Dit geeft een leidinggevenden te weinig:

  • Inspiratie

  • Duidelijke kaders

  • Een duidelijke koers

Interessant om te zien is dat jongeren ervaren dat leidinggevenden momenteel te weinig inspireren, te weinig kaders geven en het voor hen onduidelijk is welke koers zij varen. Hier hebben jongeren dus wél behoefte aan. Inspiratie staat ook in de top 5 verwachtingen van de ideale leidinggevende. Wat vind jij belangrijk in een leidinggevende?

Feminiene accenten

We zien dat leidinggevenden minder hiërarchisch worden. Vrouwen én mannen laten steeds meer feminiene accenten zien in de manier van leidinggeven dan vroeger. Mogelijk omdat ze dit van huis uit gewend zijn dat moeders vaker hoger opgeleid zijn dan hun vaders. Deze manier van leidinggeven sluit ook aan op de wensen van de jongeren. Vaak is het zorgelijke hetgeen wat jongeren associëren met vrouwelijke elementen in leiderschap.

Benieuwd naar wat jij kunt betekenen voor jouw team? Neem contact met ons op of neem een kijkje op onze Academy pagina voor een toffe Team building training.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw