Top 13 screeningsvragen van recruiters

Top 13 screeningsvragen van recruiters

Het aannemen van talent kan lastig zijn. Iemand vinden die aan alle kwalificaties voldoet kan zelfs in een goede arbeidsmarkt nog een uitdaging zijn. Met een landelijk werkloosheidscijfer van slechts 3,8% doen werkgevers er alles aan om toptalent aan te nemen.

Wanneer jij als werkgever op zoek gaat naar de beste talenten die bij jouw bedrijf passen is het van groot belang om een wervingsstrategie toe te passen. Deze strategie moet niet te lang duren, want toptalent dat op zoek is naar werk heeft binnen tien dagen een nieuwe baan.=

Waar je op moet letten zijn de screeningsvragen. Bij het zoeken naar de kwalificaties van jouw talent zal een goede screening helpen bepalen wie het meest geschikt is voor het team en de bedrijfscultuur. Als je op zoekt bent naar een team van getalenteerde werknemers om al jouw bedrijfsdoelstellingen waar te maken, ben je hier op de juiste plek!

Wij hebben de screeningsvragen onderverdeeld in verschillende categorie├źn.


Interesse:

In deze categorie wordt er vooral gefocust op de interesse die het talent heeft binnen jouw organisatie. Dit is belangrijk om te weten tijdens het recruiten, omdat je dan weet of het talent ook daadwerkelijk de juiste intenties heeft om binnen de organisatie te blijven werken. Hieronder hebben wij een paar voorbeelden van screeningsvragen die je kunt stellen om de interesse te meten:

 • Wat trok je aan in deze specifieke functie of dit bedrijf?
 • Kun je mij uitleggen wat het bedrijf doet?
 • In hoeverre zie jij jezelf groeien binnen ons bedrijf?
 • Heb je nog vragen voor ons?


Motivatie:

Wat motiveert het talent? In deze categorie kom je erachter of jij als werkgever kan voldoen aan de motivaties van het talent en andersom. Je komt met de juiste screeningsvragen erachter of het talent zelfkennis beheerst, weet wat hij of zij zoekt in een werkgever en zichzelf ook goed kunt motiveren wel of niet binnen jouw organisatie te werken. Op basis van de volgende screeningsvragen kun je selecteren of het talent passend is of niet.

 • In welk opzicht voldeed je vorige functie niet aan jouw verwachtingen?
 • Heb je iets waar je erg gepassioneerd over bent?


Reflecteren:

Fouten maken is onvermijdelijk. De categorie reflecteren is dan ook bedoeld om te kijken in hoeverre het talent kan reflecteren op deze fouten. Durft hij of zij verantwoordelijkheid te nemen? Hoe hebben zij dit opgelost? Met de volgende screeningsvragen kun je het talent daarop selecteren.

 • Wat heb je geleerd van je grootste mislukking?
 • Kun je mij vertellen over een fout die je maakte op werk en hoe je hiermee om ging?


Kennis en ervaring:

Deze categorie is van effectief belang om de juiste talent te selecteren. Als werkgever is het belangrijk dat je de taal van het talent spreekt. Zeker als de functie specifieke vaardigheden vereist. Zo kun je als recruiter zien of het talent daadwerkelijk begrijpt wat de functie inhoud en hij of zij de vaardigheden ook daadwerkelijk beheerst.

 • Wat denk jij bij te dragen aan het bedrijf?


Arbeidsvoorwaarden:

Niet geheel onbelangrijk zijn de praktische vragen. Denk hierbij aan salarisindicatie en secundaire arbeidsvoorwaarden. Door te vragen naar iemand zijn salarisindicatie en andere verwachtingen krijg je inzicht of jij als werkgever kan voldoen aan deze verwachtingen en of jullie inderdaad een match zijn. De perfecte vraag om hierachter te komen is dan ook heel simpel.

 • Wat is jouw salarisindicatie/ verwachting?


Bedrijfsvoering:

Teamwork is belangrijk, zeker als je een team leidt waar veel projecten in voorkomen. Hoe kun je dan het beste jouw talent selecteren in het recruitmentproces? Met de juiste screeningsvragen kom je te weten of het talent bij jouw bedrijfscultuur past. Is degene goed in samenwerken en kan hij dit ook? Hoe gaat hij met veranderingen om binnen een team en binnen de gehele organisatie? Wij hebben drie screeningsvragen opgesteld waarmee je het best passende talent hierop kun selecteren.

 • Welke eigenschappen vind jij belangrijk bij een supervisor/ manager?
 • Hoe denk jij over teamwork?
 • Wat zijn jouw gedachte over verandering?


Het hele werving- en selectieproces kan lang duren en veel geld kosten. Het is belangrijk dat bedrijven het proces zo makkelijke mogelijk maken om te doorlopen, zowel voor henzelf als voor het talent. Met behulp van goede screeningsvragen kan je analyseren of het talent wel of niet goed bij de functie, het team, maar ook bij de bedrijfscultuur past.Loop jij ook wel eens tegen deze uitdaging van het selectieproces aan? MAYFORCE got you! Neem contact met ons op of neem een kijkje op onze recruitment pagina.
Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw