Videosolliciteren

Videosolliciteren hoe doe je dat

Solliciteren door middel van een video is eigenlijk niets nieuws. Het bestaat al een tijdje, maar wordt tot op de dag van vandaag nog relatief weinig gedaan. Vaak vinden we het aan de ongemakkelijke kant of weten we niet goed wat we moeten zeggen, dus kiezen we liever voor de veilige manier door alles op papier te zetten.

Een beeld zegt vaak meer 1.000 woorden en buiten dat kan je ook niet met een eindeloos lange motivatiebrief aankomen. Toch? Als je een video maakt om te solliciteren doe je niet veel meer dan jezelf voorstellen. Het doel van videosolliciteren is juist om de werkgever een beter idee te geven van wie jij bent en wat je soft skills zijn. Denk hierbij aan je karakter, motivatie, houding of juist je presentatie skills en creativiteit. Een videosollicitatie is dé manier om deze skills tot uiting te brengen.

Wil je een sollicitatievideo maken? Goed idee, maar bedenk wel van te voren hoe je dit gaat invullen. Denk na over wat je precies wil zeggen en hoe je het gaat zeggen. Het is niet de bedoeling dat je zomaar een video opneemt. Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten om je video nog beter te maken, namelijk;

1. Lengte

Zorg ervoor dat je video niet al te lang duurt. Bij een te lange video haken mensen af en dat is natuurlijk niet de indruk die je graag wil achterlaten bij je toekomstige werkgever. Houd het daarom kort en bondig, met maximaal 1.00 minuut. Oh, en zorg dat de eerste 15 seconden pakkend zijn!

2. Inhoud

De inhoud van de video is alles bepalend. Wees er daarom zeker van dat jouw video een aanvulling is op je CV en vertel niet wat je potentiële werkgever al op je CV kan lezen. Laat wat extra’s zien.

3. Indruk

Met een sollicitatievideo wil je natuurlijk zo goed mogelijk overkomen en een goede indruk achterlaten. Je omgeving en je kleding dragen daar ook aan bij. Het is verstandig dat je een ruimte kiest die redelijk neutraal is, zodat jij beter naar voren komt op het beeld. Daarnaast maakt je kleding jou, kies iets uit wat bij je past en een goede indruk achterlaat.

4. Creativiteit

Een video is de perfecte manier om te kunnen laten zien hoe creatief je bent. Niet alleen door de manier waarop jij jezelf presenteert, maar ook met hoe je video in elkaar zit en eruit ziet. Je kan jezelf onderscheiden door je video op een toffe manier te editen of spontane special effects toe te voegen. Zolang het maar niet teveel afleidt of gaat irriteren.

5. Professioneel

Nu hoef je zeker geen professionele cameraman te zijn, dat verwacht niemand van je, tenzij je op die functie solliciteert… Laten we er maar vanuit gaan dat dit niet het geval is. Let dan in ieder geval op de lichtval (ben je goed zichtbaar), het geluid (ben je goed te verstaan) en bedenk met wat voor soort camera je wilt filmen.

6. Geen script

En de allerlaatste tip, maar vooral ook de belangrijkste; wees jezelf. Het is goed om van tevoren te bedenken wat je graag wil zeggen en hoe je dat gaat zeggen, maar maak er absoluut geen script van. Laat het spontaan en vanzelf gaan. Op die manier kom jij het allerbeste over als jezelf. En dat is precies wat ze willen zien; jou!

Doordat er bij MAYFORCE verder wordt gekeken dan alleen het CV en de harde kwaliteiten, zien wij ook dat videosolliciteren een goede manier is om jezelf te presenteren en het om jou als persoon te laten draaien in plaats van de kwaliteiten die je bezit. Een organisatie of recruiter kan door een video ook direct zien of jij wel of niet bij het bedrijf past. Op naar die succesvolle match!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw