Een sterk en opvallend CV opstellen

Een sterk en opvallend CV opstellen

Welke do's en dont's zijn er?

Het is tijd voor een nieuwe baan, dus je bent hard op zoek naar leuke vacatures. Één van de belangrijkste onderdelen van het sollicitatieproces is het CV, want zonder kan je niet solliciteren. Bedrijven hebben het vaak voor het kiezen wat sollicitatiebrieven en CV’s betreft. Daarom is het erg belangrijk om een opvallend, maar sterk CV aan te leveren. Maar hoe zorg je daar voor? Wat zijn de ultieme do’s and don’ts? En waar kijken recruiters naar?

Do's

Samen met de recruiters van MAYFORCE hebben wij een lijst met do’ssamengesteld; wat je wél kan doen om een sterke en opvallende CV op te stellen. Met deze do’s heb je zeker een goede basis voor jouw CV.

1.Overzicht en duidelijkheid creëren

Als eerste is het belangrijk dat het geen chaotisch CV wordt. Zorg er dus voor dat er overzicht gecreëerd is in het document. Dit kun je doen door kopjes toe te voegen. De kopjes die je eventueel kan gebruiken zijn onder andere; persoonlijke gegevens, ervaring, opleiding en competenties. Het is ook van belang dat de kopjes duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de tekst. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dikgedrukte letters of een lettergrootte verschil.

2.Werkervaring en opleidingen juist opsommen

Bij het weergeven van de werkervaring en opleidingen is een selectie op basis van relevantie nuttig. Denk goed na over wat je wel en niet weer wilt geven. Daarnaast is de volgorde erg belangrijk, de meest recente werkgever of studie komt bovenaan.

3. Een zakelijke foto

Een foto is een heel goed middel om de recruiters en eventuele toekomstige werkgevers een goed beeld van jou als persoon te geven. Het zorgt voor een gezicht bij het verhaal waardoor er sneller en beter een keuze gemaakt kan worden of jij wel of niet bij de functie past. Zorg ervoor dat het een scherpe foto is, waar niet te veel op de achtergrond gebeurd wat kan afleiden. Even leuk lachen en klik!

4.Persoonlijke touch aanbrengen

Vervolgens is het mogelijk om jouw CV te onderscheiden van andere door het eigen en persoonlijk te maken. Dit kan gedaan worden door een opvallende en mooie layout toe te passen. Houd het wel zakelijk genoeg, het gaat tenslotte om jouw carrière. Zorg er daarbij ook voor dat de belangrijkste informatie op de eerste pagina staat en dat je onnodige informatie ook zeker weglaat. Wanneer jouw CV eruit springt kunnen de bedrijven of recruiters direct zien of jouw profiel past bij de vacature.

Dont's

Er zijn ook een aantal dingen die je er niet in zet, want te veel of foutieve informatie is ook niet goed. Hieronder worden de don’ts voor het opstellen van een sterke CV genoemd en toegelicht.

1. Liegen

De grootste fout die wel eens wordt gemaakt is toch echt liegen op je CV. Het is absoluut niet verstandig om over je kwaliteiten of werkervaringen te liegen. De waarheid komt vanzelf naar boven en dan heb jij je eigen reputatie en baan op het spel gezet. Is dat het waard? In onze ogen niet. Nergens voor nodig!

2. Spel- en schrijffouten

Kleine foutjes maken wij allemaal wel eens, maar probeer ze écht uit de weg te gaan bij het opstellen van je CV want het kan je duur komen te staan. Check altijd (desnoods vijf keer) of je écht geen fouten hebt gemaakt. Hoe stom zou het zijn als je net een cijfer verkeerd hebt staan en je niet gebeld kan worden? Zorg er dus voor dat er geen foutjes in zitten, maar al helemaal niet in je persoonlijke of contactgegevens.

3. Te veel informatie delen

Verder bestaat er ook zoiets als over sharing. Er komen wel eens CV’s langs waar véél te veel informatie in wordt gedeeld. Denk aan de naam van je partner, de geboortedata van de kinderen of je eigen BSN. Dit is allemaal irrelevant voor je toekomstige werkgever, dus laat het dan ook weg. Wat je juist niet moet weglaten is je eigen geboortedatum. Nergens voor nodig, wees trots op je leeftijd!

4. Onprofessioneel e-mailadres

Een CV is een weergave van jouw kwaliteiten, van werkervaring tot studie en persoonlijke competenties. Dat is een serieus onderwerp en je wilt natuurlijk ook serieus genomen worden. Een gek of grappig e-mailadres van vroeger hoort daar niet helemaal bij. Zorg er dus voor dat rik_voetbalt_beter_dan_ronaldo@gmail.com vervangen wordt door een zakelijk e-mailadres met bijvoorbeeld je voor- en achternaam. Vaak zien wij bij MAYFORCE ook het “samen-met-je-partner-e-mailadres”, wat net zo onaantrekkelijk en niet zakelijk staat.

5. Persoonlijke foto

De laatste don’tis een te persoonlijke foto. Een foto op je CV kan goed uitpakken, maar wees selectief in het kiezen van welke foto. Zoals al eerder genoemd moet het een degelijke foto zijn. Geen vakantie- of privé foto’s dus.

Waar kijken recruiters naar?

De recruiters van MAYFORCE zien dagelijks ontzettend veel CV’s. De één natuurlijk beter dan de ander. Om anderen te helpen hebben de recruiters aangegeven dat er een paar punten zijn waar zij als eerste naar kijken bij het ontvangen van een CV. Dat zijn de volgende;

  • Authenticiteit
  • Persoonlijke gegevens
  • Foto
  • Werkervaring en opleiding

Bij MAYFORCE kijken wij anders naar de CV’s dan andere recruiters. Een van de eerste dingen waar wij naar kijken is de overall look. Ziet de CV er duidelijk, authentiek en persoonlijk uit? Dat het jou als persoon benadrukt is natuurlijk de bedoeling, maar het moet wel een overzichtelijke weergave zijn. Daarnaast zijn de persoonlijke gegevens ook erg belangrijk evenals de foto. Nu is het zo dat niet iedereen een foto op zijn of haar CV heeft, het is ook zeker niet verplicht. Wel zorgt het ervoor dat de recruiters een beter beeld van jou als persoon krijgen, wat vaak positief meewerkt in het sollicitatieproces. Hierna wordt er uiteraard gekeken naar de werkervaring en opleiding. Niet per se naar de behaalde diploma’s, maar vooral ook naar de volgorde waarop dit is weergegeven en de relevantie.

Échte CV tips

Nu zijn er een hele hoop tips, maar allemaal gaan ze over de basiselementen van het CV, de layout, opbouw, foto etc. Bij MAYFORCE kijken wij verder dan alleen naar de skills, want die kan je trainen. Character is wat wij zoeken!

1.Zorg ervoor dat jouw karakter naar voren komt

Wees eerlijk en vooral jezelf. Wanneer je onzeker bent over de gaten tussen de ene werkgever en de andere werkgever, dicht ze niet met verzinsels. Een echte recruiter vindt een gat in je CV niet heel belangrijk, zolang je het maar uit kan leggen. Heb je een sabbatical gehad, opleiding gevolgd of zat het even niet mee? Dat kan allemaal, dus wees er eerlijk over.

2. Laat je passie spreken

Probeer er altijd voor te zorgen dat de persoon achter het CV ook in het CV te vinden is. Laat de recruiters of werkgevers voorzichtig kennis met je maken. Benoem bijvoorbeeld je hobby’s of interesses. Kan jij een goed kopje koffie of glaasje wijn waarderen? Of misschien ben je wel een echt natuurmens? Vertel ons wat je doet en waarom je het doet. Laat je passie spreken!

3. Vertel je successen

Vergeet nooit je successen. Er zijn vast interessante momenten of mijlpalen geweest in je vorige functie die van belang kunnen zijn voor een toekomstige functie. Zorg ervoor dat je vertelt welke taken je hebt opgepakt en wat je hiermee hebt bereikt.

Desondanks blijft solliciteren altijd een pittig en spannende opgave. Daarom bieden wij vanuit MAYFORCE in samenwerking met een loopbaanexpert sollicitatietrainingen aan. Wil je op de hoogte blijven van deze specifieke training? Houd dan onze socials in de gaten!

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw